Många äldre som ger sig in i datorns och internets värld är rädda för att göra fel. De tänker att det är så mycket som kan hända och att datorn kan gå sönder om de klickar runt för mycket. Men kan det verkligen gå så illa?

 Kan datorn gå sönder?

Man behöver inte vara orolig för att datorn ska gå sönder helt bara för att man surfar runt på internet. Det är inte så att delar kommer att lossna eller liknande. Det kan dock hända att man behöver starta om datorn om något händer

Datorvirus

Oavsett vilken typ av dator man har kan det hända att den drabbas av virus. Det är dock ofta inte något katastrof att få in ett virus i datorn men det kan vara bra att man ser till att ha säkerhetskopierat sina filer med tanke på att man kan behöva återställa datorn om viruset är lite kraftigare. Man kan ibland behöva göra om lite inställningar med mera innan datorn kan startas igen. Ibland kan viruset också vara av sådan art att man behöver byta ut vissa delar, men då beror det oftast på att datorn är mycket gammal och redan har utslitna hårdvarudelar.

När man gör fel

Ibland kan man med en gång märka att man gör fel eller att något har blivit tokigt. Det är dock bra att man ser till att ta det lugn vad som än händer. Om man har tryckt fel och det har kommit upp någon konstig meny kan man ta det lugnt och läsa igenom vad som står. I många fall kan man bara klicka någon annan stans på skärmen så försvinner det. Om bilden ser lite konstig ut kan man ofta söka runt för att komma fram till rätt svar. Om man känner sig riktigt osäker kan det vara klokt att be om hjälp.