Tänk att bara kunna gå upp ur sängen utan att behöva ställa klockan, utan att behöva veta att det finns ett arbete att gå till. Man behöver bara göra det man känner för, och trots det får man in sina pengar i slutet av månaden. Men vilka fler fördelar har en pensionär egentligen?

Stabil ekonomi

En av fördelarna med att vara pensionär är att man får en betydligt mer stabil ekonomi. Pensionen är densamma varje månad och beloppet minskar inte om man har varit sjuk ett par dagar eller kanske längre tid. Det gör att man lättare kan göra både långsiktiga och kortsiktiga planeringar.

Rabatter och pensionärskort

En annan stor fördel är att pensionärer ofta får olika rabattkort eller pensionärskort. Det kan till exempel handla om att man får åka kollektivt billigare, mataffärer kan erbjuda pensionärsrabatt vissa dagar och så vidare. Ibland får man lägre eller helt gratis inträde på museum och även de större nöjesparkerna som Grönalund brukar sänka priserna för de äldre. Det kan bero på att de äldre inte kan utnyttja saker som karuseller med mera på samma sätt som yngre besökare, men i många fall beror det också på att pensionärerna helt enkelt har det sämre ställt.

Mer frihet

Som pensionär måste man inte ställa sig på ett arbete från klockan åtta på morgonen till klockan fem på eftermiddagen om man inte vill. Man kan helt enkelt göra mer av vad man känner för. Vissa saker som läkarbesök, tandläkare med mera kan man inte komma ifrån men man kan planera in dem lite lättare än om man har sitt arbete. Man behöver inte heller gå upp ur sängen tidigt på morgonen och man kan sitta uppe länge på kvällen om man vill och orkar. Man kan också ta en sista minuten resa utan att behöva ansöka om ledighet. Det är stor frihet det.