Även fast det kan vara lugnt och skönt att vara pensionär kanske man inte alltid har det så bra. När man blir äldre finns det även en risk för att krämporna ökar och med det kan också utgifterna öka. Som pensionär har man inte alltid den allra bästa ekonomin. När man blir sjuk kan kostnaderna för vård och medicin bli stora och det finns inte direkt några bidrag en pensionär kan få. Men är det bara negativt att vara pensionär?

Möjlighet att forma sin dag

När man arbetar hela dagarna kan man i stort sett inte välja vad man vill göra. Man kommer hem från arbetet och då väntar mat, städ och så familjen. När ska man hinna med allt annat man vill göra? Jo, under pensionen! Som pensionär är vardagen fri! Du kan ta en sista minuten resa och bara åka, du kan hälsa på vännen över dagen, eller bara sitta hemma vid datorn och ta det lugnt. Ingen stress, ingen säger åt dit att du måste göra si eller så. Du har helt enkelt inge någon chef som bestämmer över dig längre. Du kan forma din egen dag.

Flera sysselsättningar för pensionärer

I dagens samhälle finns det också flera olika sysselsättningar som främst riktar sig till pensionärer. Bland annat ordnar Pensionärernas Riksförbund ofta olika resor med mera som är anpassade för äldre personer. Det innebär att man får åka med personer i ens egen ålder. Man behöver med andra ord inte tänka på ungdomar som festar länge på kvällarna eller på att det ska finnas massor av små barn med i bussen. På många av aktiviteterna kan man också vara med när man själv orkar och vill. Det finns med andra ord inte några krav på närvaro. Som pensionär har man alltså större möjligheter att kontrollera sitt liv. Trots att ekonomin ibland kan vara lite skral finns det mycket som väger upp!